<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150500000000503_I_ACa_000006_2015_Uz_2015-04-30_002">
   <signature>I ACa 6/15</signature>
   <date>2015-04-30 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2015-06-18 20:15:04.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15050000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Janusz Leszek Dubij</chairman>
   <judges>
      <judge>Janusz Leszek Dubij</judge>
      <judge>Elżbieta Siergiej</judge>
      <judge>Magdalena Pankowiec</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Użytkowanie Wieczyste</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1349 - § 12; § 12 ust. 1; § 12 ust. 1 pkt. 2; § 6; § 6 ust. 6)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 189; art. 233; art. 233 § 1; art. 328; art. 328 § 2; art. 386; art. 386 § 1; art. 77; art. 77 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 1997 r. Nr 115, poz. 741 - art. 152; art. 77; art. 77 ust. 1; art. 77 ust. 6)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 września 2004 r. w sprawie wyceny nieruchomości i sporządzania operatu szacunkowego (Dz. U. z 2004 r. Nr 207, poz. 2109 - )</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 77 ust. 2 a, 4, 6 ustawy o gospodarce nieruchomościami</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Urszula Westfal</recorder>
   <thesis>§ 28 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 września 2004 r. w sprawie wyceny nieruchomości i sporządzania operatu szacunkowego wskazuje, że wartość nakładów, o których mowa w art. 77 ust. 4 i 5 u.g.n., ustala się na podstawie § 35 ust. 3 pkt. 1. Ten z kolei stanowi, że wartość nakładów odpowiada różnicy wartości nieruchomości uwzględniającej jej stan po dokonaniu nakładów i wartości nieruchomości uwzględniającej jej stan przed  dokonaniem tych nakładów, przy czym, przy określeniu wartości nakładów według zasad rynkowych, dla ustalenia różnicy wartości nieruchomości określa się jej wartość rynkową. Zaliczeniu podlega zatem suma stanowiąca przyrost wartości nieruchomości, nie zaś koszty realizacji danego nakładu. Przepisy powyższe nie zezwalają bowiem na rozliczenie nakładów metodą kosztową.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Izabela Lach</reviser>
   <publisher>Barbara Basiel</publisher>
   <dateOfPublication>2015-06-18 20:15:04.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-03-16 11:48:48.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>