<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150500000001521_III_AUa_000019_2016_Uz_2016-06-16_001">
   <signature>III AUa 19/16</signature>
   <date>2016-06-16 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-09-26 19:15:31.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15050000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Bohdan Bieniek</chairman>
   <judges>
      <judge>Sławomir Bagiński</judge>
      <judge>Marek Szymanowski</judge>
      <judge>Bohdan Bieniek</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość Emerytury</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 386; art. 386 § 1; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2005 r. Nr 164, poz. 1365 - art. 1; art. 1 pkt. 2; art. 1 pkt. 2 lit. a)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 112; art. 113; art. 29; art. 46; art. 53; art. 53 ust. 4)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 53 i art. 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS ust. 4 w związku z art. 183 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz.U z 2015r. poz. 748).</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Magda Małgorzata Gołaszewska</recorder>
   <thesis>osoba urodzona po dniu 31 grudnia 1948r., a przed 1 stycznia 1969r., która uzyskała prawo do wcześniejszej emerytury (art. 46 w zw. z art. 29 ustawy z dnia 17 grudnia1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych) i nie spełnia przesłanek do obliczenia emerytury mieszanej (art. 183 ustawy emerytalnej) może ubiegać się o ustalenie na nowo podstawy wymiaru emerytury po uzyskaniu powszechnego wieku emerytalnego na zasadach określonych w art. 53 ust. 4 ustawy emerytalnej, o ile podlegała ubezpieczeniu społecznemu przez okres co najmniej 30 miesięcy. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Edyta Radziwońska</reviser>
   <publisher>Romualda Stroczkowska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-09-26 19:15:31.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-03-14 18:21:45.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>