<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150500000001521_III_AUa_000066_2018_Uz_2018-03-07_001">
   <signature>III AUa 66/18</signature>
   <date>2018-03-07 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-04-13 22:10:17.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15050000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Sławomir Bagiński</chairman>
   <judges>
      <judge>Bożena Szponar-Jarocka</judge>
      <judge>Sławomir Bagiński</judge>
      <judge>Danuta Zdzisława Poniatowska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Renta rodzinna</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 385; art. 386; art. 386 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 84; art. 84 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 138; art. 68; art. 68 ust. 1; art. 68 ust. 1 pkt. 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 68 ust. 1 pkt 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Magda Małgorzata Gołaszewska</recorder>
   <thesis>Do stwierdzenia czy ktoś pobiera naukę w szkole w rozumieniu art. 68 ust. 1 pkt 2 ustawy emerytalnej nie jest wystarczające ustalenie zamiaru pobierania tejże nauki. Muszą  występować przejawy zewnętrzne. Można zatem pobierać naukę w szkole nie po to, aby poszerzać swoją wiedzę, czy też nie po to aby zdobywać formalne kwalifikacje czy uprawnienia, a tylko po to (w znaczeniu intencji) aby otrzymywać rentę rodzinną, a mimo to jeśli tylko uczestniczy się w zajęciach i wypełnia inne postawione wymagania, należy uznać, że ktoś taki pobiera naukę w szkole. Jeżeli jednak nie wypełnia się podstawowych obowiązków w postaci uczestnictwa w zajęciach, przy czym nie podaje się żadnego usprawiedliwienia (wytłumaczenia) tejże nieobecności; ponadto jeżeli na skutek tego dochodzi do skreślenia z listy słuchaczy, to nie można uznać, że okres poprzedzający skreślenie, kiedy ciągle występuje stuprocentowa nieobecność, był nauką w szkole. Nauka w szkole to poddanie się wymogom - rygorom nauczania w zorganizowanej, zinstytucjonalizowanej formie, wymogom określonym w odpowiednich przepisach prawa oświatowego oraz regulaminie szkoły. Niewypełnianie żadnych obowiązków, czy też ich wypełnianie, ale tylko w sobie znany sposób, bez poddania się reżymowi nauczania zinstytucjonalizowanego, nie jest nauką w szkole. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Edyta Radziwońska</reviser>
   <publisher>Romualda Stroczkowska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-04-13 22:10:17.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-04-13 17:15:00.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>