<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150500000001521_III_AUa_000552_2023_Uz_2024-03-11_001">
   <signature>III AUa 552/23</signature>
   <date>2024-02-28 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2025-01-10 20:30:20.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15050000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Sławomir Bagiński</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Sławomir Bagiński</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Emerytura pomostowa</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 386; art. 386 § 1; art. 477(14); art. 477(14) § 1; art. 98; art. 98 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 237, poz. 1656 - art. 12; art. 2; art. 2 pkt. 5; art. 21; art. 21 ust. 1; art. 23; art. 23 ust. 1; art. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 32; art. 32 ust. 1 a; art. 32 ust. 3; art. 32 ust. 4)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>Art. 21 i 22 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz.U.2023.164 t.j.),</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Anna Niemyjska - Bocian</recorder>
   <thesis>Z literalnej treści art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz.U.2023.164 t.j.), , w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2024 r., nie wynika aby to właśnie przed 1 stycznia 2009 r. należało mieć okres 15 lat pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze żeby nabyć prawo do rekompensaty. Mowa jest jedynie o konieczności posiadania okresu pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jako takiego, który wynosi minimum 15 lat. Odmiennie sytuacja przedstawia się po nowelizacji ustawy o emeryturach pomostowych. Od 1 stycznia 2024 r. do art. 21 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych wprowadzono warunek posiadania wymaganych okresów przed 1 stycznia 2009 r. 
Gdyby warunkiem koniecznym do nabycia prawa do rekompensaty było posiadanie 15-letniego okresu pracy w warunkach szczególnych przed 1 stycznia 2009 r. to wartością wpisywaną w miejsce współczynnika Sw (określonego w art. 22 ustawy o emeryturach pomostowych) musiałaby być zawsze liczba 15 lub większa.
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Edyta Radziwońska</reviser>
   <publisher>Barbara Chilimoniku</publisher>
   <dateOfPublication>2025-01-10 20:30:20.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2025-01-10 12:44:49.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>