<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150500000001521_III_AUa_000783_2020_Uz_2021-02-03_001">
   <signature>III AUa 783/20</signature>
   <date>2021-02-03 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2022-02-24 19:00:03.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15050000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Sławomir Bagiński</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Sławomir Bagiński</judge>
      <judge>Alicja Sołowińska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Ubezpieczenia społeczne</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 233; art. 233 § 1; art. 328; art. 477; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 6; art. 6 ust. 1; art. 6 ust. 1 pkt. 5; art. 83 a; art. 83 a ust. 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 13 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w związku z art. 14 ust. 5b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Edyta Katarzyna Radziwońska</recorder>
   <thesis>Organ rentowy nie może pominąć sytuacji jaką sam stworzył wydając zaświadczenia na formularzu A1, które zawierają przecież kluczową informację dla instytucji zabezpieczania społecznego w innych państwach członkowskich, że dana osoba podlega już ubezpieczeniom społecznym w Polsce. Jeżeli po wydaniu takiego zaświadczenia organ rentowy nabiera jednak wątpliwości co rzeczywistego prowadzenia działalności (świadczenia usług, wykonywania pracy) na terenie Polski i podlegania ubezpieczeniom społecznym w Polsce, rozstrzygnięcie tych wątpliwości musi nastąpić w ramach współpracy z organami odpowiedniego państwa członkowskiego, które muszą mieć świadomość co do zmiany sytuacji wynikającej z wydanych zaświadczeń A1 osoby podlegającej ubezpieczeniom.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Edyta Radziwońska</reviser>
   <publisher>Romualda Stroczkowska</publisher>
   <dateOfPublication>2022-02-24 19:00:03.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-02-24 10:29:33.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>