<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150500000001521_III_AUa_001763_2014_Uz_2016-01-18_001">
   <signature>III AUa 1763/14</signature>
   <date>2016-01-18 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-03-16 18:15:30.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15050000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Sławomir Bagiński</chairman>
   <judges>
      <judge>Dorota Elżbieta Zarzecka</judge>
      <judge>Sławomir Bagiński</judge>
      <judge>Alicja Sołowińska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Koszty Procesowe</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1349 - § 15)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 233; art. 233 § 1; art. 385; art. 477(10); art. 477(10) § 2; art. 477(14); art. 477(14) § 4; art. 477(9); art. 98; art. 98 § 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 1997 r. Nr 123, poz. 776 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 57; art. 57 ust. 1; art. 57 ust. 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 98 § 3 kpc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Emilia Janucik</recorder>
   <thesis>Koszty zastępstwa substytucyjnego powinny być rozliczone w ramach jednolitej stawki opłaty za czynności radcy prawnego (lub adwokata), inaczej mówiąc w ramach wynagrodzenia radcy prawnego udzielającego substytucji. Sytuacja taka jak w niniejszej sprawie, kiedy istnieje potrzeba udzielenia pełnomocnictwa substytucyjnego, mogła zatem uzasadniać przyznanie wyższego wynagrodzenia, gdyby odpowiedni wniosek został zgłoszony. Koszty zastępstwa substytucyjnego nie mogą być  natomiast zgłoszone jako wydatki. Z art. 98 § 3 kpc wynika bowiem, że do niezbędnych kosztów procesu należą - co do zasady- wynagrodzenie i wydatki jednego pełnomocnika. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Edyta Radziwońska</reviser>
   <publisher>Romualda Stroczkowska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-03-16 18:15:30.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-03-15 02:04:42.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>