<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150505050005503_XI_C_001107_2015_Uz_2015-12-02_001">
   <signature>XI C 1107/15</signature>
   <date>2015-12-02 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2015-12-30 18:15:28.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15050505</courtId>
   <departmentId>5503</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Katarzyna Stankiewicz</chairman>
   <judges>
      <judge>Katarzyna Stankiewicz</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Lokal</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 922 § 2 kc w zw. z art. 691 kc w zw.  art. art. 42 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 8 września 2000 r. o komercjalizacji, restrukturyzacji i prywatyzacji przedsiębiorstwa państwowego Polskie Koleje Państwowe oraz w zw. z art. 44 ust. 1 i 2</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>stażysta Kamil Solarczyk</recorder>
   <thesis>6.	Matce powoda i jej córce , stale zamieszkującym w przedmiotowym lokalu w dacie śmierci zmarłego najemcy, przysługiwało uprawnienie do promocyjnego nabycia przedmiotowego lokalu mieszkalnego.  Zgodnie bowiem z treścią art. 42 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 8 września 2000 r. o komercjalizacji, restrukturyzacji i prywatyzacji przedsiębiorstwa państwowego Polskie Koleje Państwowe prawo do nabycia lokalu mieszkalnego przysługiwało osobom, które zajmowały lokal na podstawie umowy najmu lub po śmierci najemcy są osobami  wymienionymi  w art. 691 &amp;1 i 2 kc. Stosownie zaś do ust. 5 tego przepisu mieszkania mogły być zbywane wyłącznie, pod rygorem nieważności, na zasadach określonych  w tej ustawie. Zgodnie z art. 44 ust. 1  i 2 oraz 2 a PKP SA dokonuje sprzedaży lokali mieszkalnych w drodze umowy, na wniosek osoby, o której  mowa w art. 42 ust. 1 i 2 pkt 2 i ust. 2a sprzedaż lokalu mieszkalnego  następuje po cenie  ustalonej  na zasadach  określonych  w przepisach  o gospodarce nieruchomościami i pomniejszonej o 3% za każdy rok najmu  mieszkania od PKP albo PKP i PKP SA łącznie i 95 % jeżeli osoba uprawniona jest  emerytem, rencistą lub wdową ( wdowcem ) po niej. Z art. 922 § 1 i 2 k.c. wynika, że prawa i obowiązki zmarłego przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób stosownie do przepisów księgi niniejszej. Nie należą do spadku prawa i obowiązki zmarłego ściśle związane z jego osobą, jak również prawa, które z chwilą jego śmierci przechodzą na oznaczone niezależnie od tego, czy są one spadkobiercami.  Zatem to z mocy ustawy w skład spadku nie wchodzą prawa i obowiązki majątkowe ściśle związane z osobą zmarłego, a także prawa, które z chwilą jego śmierci przechodzą na oznaczone osoby, bez względu na to, czy są one spadkobiercami czy nie. Prawo ojca powoda do nabycia lokalu ze zniżką było jego prawem osobistym i ściśle związanym z jego osobą. Nie weszło zatem do spadku, a w konsekwencji nie podlegało dziedziczeniu.  


</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Joanna Zuzda</reviser>
   <publisher>Joanna Zuzda</publisher>
   <dateOfPublication>2015-12-30 18:15:28.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-10-03 19:49:54.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>