<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150515000001006_II_K_000079_2021_Uz_2023-07-03_002">
   <signature>II K 79/21</signature>
   <date>2023-06-12 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2023-07-07 19:30:05.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15051500</courtId>
   <departmentId>1006</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>sędzia Olgierd Dąbrowski-Żegalski</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Olgierd Dąbrowski-Żegalski</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 12; art. 12 § 1; art. 286; art. 286 § 1; art. 294; art. 294 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 343; art. 343 a; art. 387; art. 5; art. 5 § 2; art. 55; art. 55 § 4; art. 632; art. 632 pkt. 2; art. 632 § 1; art. 632 § 1 pkt. 2)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>sek. sąd. Izabela Ważyńska</recorder>
   <thesis>(…) Sąd przyjął, że oskarżony w dniu 4 lutego 2022 r. ukradł, a nie przywłaszczył powierzone mu pieniądze w kwocie 296 tysięcy złotych na szkodę pokrzywdzonej. O ile faktycznie pokrzywdzona powierzyła oskarżonemu torbę z pieniędzmi po sprzedaży nieruchomości aby ten pomógł jej zawieść pieniądze do jej domu i tam schował we wskazanej przez nią szafie, ale było to kilka dni wcześniej, tj. 31 stycznia 2022 r. Od tego czasu pieniądze znajdowały się wyłącznie we władaniu pokrzywdzonej, w jej mieszkaniu. W dniu 4 lutego 2022 r., za zgodą i wiedzą pokrzywdzonej oskarżony wybrał z torby 54 tysiące złotych, które zostały wpłacone w biurze nieruchomości, ale pozostała kwota pozostała w szafie w mieszkaniu pokrzywdzonej. Dopiero po powrocie do mieszkania pokrzywdzonej w towarzystwie swojej siostry i oskarżonego ten ostatni potajemnie, bez wiedzy i zgody pokrzywdzonej zabrał resztę pieniędzy z jej mieszkania i je sobie przywłaszczył. Takie zachowanie oskarżonego wyczerpuje jednak ustawowe znamiona kradzieży z art.278 § 1 k.k. w zw. z art.294 § 1 k.k., a nie przywłaszczenia z art.284 § 2 k.k. w zw. z art.294 § 1 k.k., bowiem w momencie zaboru pokrzywdzona nie powierzała już oskarżonemu tych pieniędzy</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Joanna Kulesza</reviser>
   <publisher>Iwona Urban</publisher>
   <dateOfPublication>2023-07-07 19:30:05.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2024-04-25 05:05:50.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>