<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150515000004503_IX_Ca_000272_2020_Uz_2020-06-22_002">
   <signature>IX Ca 272/20</signature>
   <date>2020-06-22 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2020-08-25 22:00:06.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15051500</courtId>
   <departmentId>4503</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Jacek Barczewski</chairman>
   <judges>
      <judge>Agnieszka Żegarska</judge>
      <judge>Beata Grzybek</judge>
      <judge>Jacek Barczewski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Podział majątku wspólnego</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 27 czerwca 1950 r. - Kodeks rodzinny (Dz. U. z 1950 r. Nr 34, poz. 308 - art. 43; art. 43 § 1; art. 43 § 2; art. 45; art. 45 § 1; art. 46)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 13; art. 13 § 2; art. 233; art. 233 § 1; art. 233 § 1 pkt. 3; art. 385; art. 386; art. 386 § 1; art. 520; art. 520 § 2; art. 567; art. 567 § 1; art. 618; art. 618 § 1; art. 618 § 2; art. 688)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 1964 r. Nr 9, poz. 59 - art. 43; art. 43 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 1035; art. 207; art. 212; art. 212 § 3)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 25 § 1 kro</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sądowy Agnieszka Najdrowska</recorder>
   <thesis>Aby jednak przyjąć metodologię jego wyceny proponowaną przez pełnomocnika uczestniczki, należałoby wycenić lokal mieszkalny na dzień dokonania nakładu i do wartości tej odnieść wysokość darowizny. Inicjatywy dowodowej w tym kierunku jednak zabrakło, co ma o tyle znaczenie, że ciężar wykazania wysokości nakładu spoczywa na wywodzącym z takiego żądania skutki prawne, albowiem sąd z urzędu ustala jedynie i rozlicza nakłady z majątku wspólnego na majątki osobiste. W tych warunkach za rozsądne i celowe uznano rozliczenie nakładu w kwocie 10.000 zł przez odniesienie do wysokości przeciętnego wynagrodzenia w 1996 r. i 2019 r. (za 2020 r. z przyczyn oczywistych brak jest jeszcze danych). </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Kowalska</reviser>
   <publisher>Ewelina Gryń</publisher>
   <dateOfPublication>2020-08-25 22:00:06.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2020-08-25 10:47:30.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>