<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150515000004503_IX_Ca_000610_2024_Uz_2024-09-18_002">
   <signature>IX Ca 610/24</signature>
   <date>2024-09-18 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2024-10-07 19:30:20.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15051500</courtId>
   <departmentId>4503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Jacek Barczewski</chairman>
   <judges>
      <judge>Jacek Barczewski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zobowiązanie do złożenia oświadczenia woli</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 1047; art. 108; art. 108 § 2; art. 233; art. 233 § 1; art. 386; art. 386 § 1; art. 386 § 3; art. 386 § 4; art. 389; art. 505(1); art. 505(1) § 1; art. 505(1) § 3; art. 505(4); art. 505(4) § 1; art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 1047; art. 1047 § 1; art. 118; art. 120; art. 155; art. 155 § 1; art. 155 § 2; art. 156; art. 158; art. 353; art. 353 § 1; art. 389; art. 389 § 1; art. 389 § 2; art. 390; art. 390 § 1; art. 390 § 2; art. 390 § 3; art. 390 § 3 zd. 1; art. 510; art. 58; art. 58 § 1; art. 58 § 3; art. 594; art. 594 § 1; art. 64; art. 898; art. 898 § 2; art. 919; art. 968)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 64 kc, 1047 kpc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Marta Borowska</recorder>
   <thesis>Zastosowanie art. 64 k.c. jest możliwe, jeśli czynność prawna lub ustawa zobowiązuje podmiot prawa cywilnego do złożenia oświadczenia woli, a osoba zobowiązana uchyla się od wykonania obowiązku. Powyższe oznacza, że obowiązek złożenia oświadczenia woli nie mógł wynikać z przywołanego przez Sąd I instancji przepisu art. 353 § 1 k.c., czy samodzielnie – z § 5 umowy dzierżawy. Jego analiza nakazywała ustalenie, czy omawiany zapis może być poczytywany za umowę przedwstępną w rozumieniu art. 390 k.c., czy za umowę zobowiązującą do przeniesienia własności (art. 155, art. 156 k.c.), albowiem jedynie te konstrukcje prawne mogą być uznane w realiach sprawy za adekwatne.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Kowalska</reviser>
   <publisher>Ewa Pogorzelska</publisher>
   <dateOfPublication>2024-10-07 19:30:20.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2024-10-07 15:01:26.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>