<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150515000004503_IX_Ca_001308_2017_Uz_2018-06-27_002">
   <signature>IX Ca 1308/17</signature>
   <date>2018-06-27 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2018-07-24 22:10:26.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15051500</courtId>
   <departmentId>4503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Jacek Barczewski</chairman>
   <judges>
      <judge>Agnieszka Żegarska</judge>
      <judge>Bożena Charukiewicz</judge>
      <judge>Jacek Barczewski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Akt notarialny</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 102; art. 231; art. 232; art. 232 zd. 2; art. 233; art. 233 § 1; art. 385; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3; art. 99)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie (Dz. U. z 1991 r. Nr 22, poz. 91 - art. 49; art. 80; art. 80 ust. 1; art. 80 ust. 2; art. 80 § 2; art. 80 § 3)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 80 § 2 i 3 Prawa o notariacie</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Agnieszka Najdrowska</recorder>
   <thesis>Odnosząc się do stanu faktycznego w niniejszej sprawie wskazać należy, iż asesor powinien więc zwrócić uwagę sprzedawcy nieruchomości będącego osobą fizyczną na istnienie obowiązku zapłacenia podatku od dochodu ze sprzedaży nieruchomości. 
Inną kwestią jest jednak zakres tych wyjaśnień.
Nie można wymagać od asesora czy też notariusza, żeby udzielając wyjaśnień stronom  był obowiązany do interpretacji przepisów prawa podatkowego i samodzielnej rozstrzygania zarówno o obowiązku uiszczenia podatku jak też jego wysokości w sytuacji, gdy - co jest oczywiste - wyrażone przez niego stanowisko nie byłoby wiążące dla organu podatkowego. Dlatego za dopełnienie obowiązku udzielenia stronie niezbędnych wyjaśnień dotyczących dokonywanej czynności notarialnej należy uznać poinformowanie strony o możliwości istnienia obowiązku podatkowego i odesłanie strony do właściwego urzędu skarbowego, celem uzyskania informacji co do tego, czy w okolicznościach danego przypadku rzeczywiście ciąży na niej taki obowiązek. 
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Kowalska</reviser>
   <publisher>Ewelina Gryń</publisher>
   <dateOfPublication>2018-07-24 22:10:26.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-07-24 10:59:36.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>