<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150515000004503_IX_Ca_001406_2022_Uz_2023-02-13_002">
   <signature>IX Ca 1406/22</signature>
   <date>2023-02-13 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2023-03-13 17:30:03.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15051500</courtId>
   <departmentId>4503</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Jacek Barczewski</chairman>
   <judges>
      <judge>Jacek Barczewski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Służebność</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 109; art. 109 § 1; art. 109 § 1 zd. 1; art. 13; art. 13 § 2; art. 386; art. 386 § 1; art. 520; art. 520 § 1; art. 626(9))</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 1997 r. Nr 115, poz. 741 - art. 14; art. 14 ust. 2; art. 2; art. 2 pkt. 4)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 285; art. 285 § 1; art. 353(1))</reference>
      <reference>Dekret z dnia 11 października 1946 r. - Prawo rzeczowe (Dz. U. z 1946 r. Nr 57, poz. 319 - )</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 54 ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Ustawa o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (dalej: „u.g.n.r.”) nie zawiera autonomicznej wobec przepisów kodeksu cywilnego regulacji dotyczącej obciążania nieruchomości rolnych Skarbu Państwa służebnościami gruntowymi. Zgodnie z art. 54 u.g.n.r. w sprawach nieuregulowanych w ustawie stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego, o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej. Oznacza to, że w zakresie obciążania nieruchomości rolnych Skarbu Państwa służebnościami gruntowymi należy sięgnąć do przepisów ustawy Kodeks cywilny. Rację ma zatem wnioskodawca, że zgodnie z art. 285 § 1 k.c. w zw. z w art. 3531 k.c. wyłącznie od woli stron zależeć będzie, czy przedmiotowa służebność zostanie ustalona odpłatnie czy też nieodpłatnie. Nieodpłatny charakter służebności w żaden sposób nie wpływa zatem na ważność czynności prawnej i w związku z tym usuwa się spod kontroli sądu wieczystoksięgowego.   </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Kowalska</reviser>
   <publisher>Ewa Pogorzelska</publisher>
   <dateOfPublication>2023-03-13 17:30:03.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2023-03-13 10:39:33.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>