<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150520000000503_I_Ca_000278_2021_Uz_2021-12-31_001">
   <signature>I Ca 278/21</signature>
   <date>2021-12-31 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2022-02-18 20:00:03.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15052000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>DECISION</type>
   <chairman>Cezary Olszewski</chairman>
   <judges>
      <judge>Cezary Olszewski</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references/>
   <legalBases/>
   <recorder></recorder>
   <thesis>1.	Termin przewidziany treścią art. 1015 kc dotyczy złożenia oświadczenia w formie przewidzianej treścią art. 1018 § 3 kc nie zaś nadesłania tego oświadczenia do sądu spadku.
2.	Oświadczenie w przedmiocie przyjęcia lub odrzucenia spadku poświadczone przez konsula podlega doręczeniu do sądu spadku przez konsula na podstawie art. 29 prawa konsularnego w zw. z art. 640 § 1 kpc.
3.	Uchybienie polegające na nadesłaniu do sądu spadku oświadczenia przewidzianego treścią art. 1015 kc  po upływie terminu 6 –miesięcznego wskazanego w cytowanym przepisie podlega ocenie przez pryzmat art. 5 kc
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Edyta Kołowczyc</reviser>
   <publisher>Edyta Kołowczyc</publisher>
   <dateOfPublication>2022-02-18 20:00:03.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-02-19 17:17:13.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>