<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150525150000503_I_C_000735_2015_Uz_2016-01-28_001">
   <signature>I C 735/15</signature>
   <date>2016-01-28 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-02-25 18:00:27.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15052515</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Rafał Chrzczonowski</chairman>
   <judges>
      <judge>Rafał Chrzczonowski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Cesja</themePhrase>
      <themePhrase>Dowody</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 232; art. 233; art. 233 § 2; art. 245)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U. z 1997 r. Nr 140, poz. 939 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 6)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 27 maja 2004 r. o funduszach inwestycyjnych (Dz. U. z 2004 r. Nr 146, poz. 1546 - art. 194; art. 194 ust. 2)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>sekr. sądowy Klaudia Milewska</recorder>
   <thesis>Sama umowa cesji czy zapisy w księgach rachunkowych funduszu bądź wyciągi z tych ksiąg, mogą stanowić dowód jedynie tego, że określonej kwoty wierzytelność jest wpisana w księgach rachunkowych względem określonego dłużnika na podstawie opisanego w tych księgach zdarzenia, np. właśnie cesji wierzytelności. Dokumenty te mogą potwierdzać więc sam fakt zdarzenia w postaci przelewu, nie stanowią zaś dowodu na skuteczność dokonanej cesji, istnienia oraz wysokości nabytej wierzytelności.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Klaudia Milewska</reviser>
   <publisher>Klaudia Milewska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-02-25 18:00:27.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-02-25 08:55:30.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>