<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="150525250000503_I_C_000048_2015_Uz_2017-12-22_001">
   <signature>I C 48/15</signature>
   <date>2017-12-22 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-05-21 22:10:32.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15052525</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Marcin Korajczyk</chairman>
   <judges>
      <judge>Marcin Korajczyk</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 99)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 167, poz. 1398 - art. 113)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 1997 r. Nr 115, poz. 741 - art. 71; art. 77; art. 77 ust. 1; art. 77 ust. 4; art. 77 ust. 5; art. 77 ust. 6; art. 78; art. 78 ust. 2; art. 80; art. 80 ust. 2)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1348 - § 6; § 6 pkt. 5)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 118; art. 243; art. 77; art. 77 ust. 4 u; art. 77 ust. g)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 lipca 1990 r. o prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych (Dz. U. z 1990 r. Nr 51, poz. 298 - )</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>sekretarz Ewelina Borkowska</recorder>
   <thesis>W określonych sytuacjach, w przypadku prywatyzacji przedsiębiorstwa państwowego, dopuszczalne jest żądanie przez właściciela nieruchomości zarówno pierwszej opłaty rocznej z tytułu oddania gruntu w użytkowanie wieczyste, jak i przewidzianej ustawą z 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami, możliwości jej aktualizacji na podstawie art. 77 i 78 u.g.n.
Zgodnie z art. 77 ust. 4-6 u.g.n. zaliczeniu podlegają jedynie nakłady uczynione przez wieczystego użytkownika a nie inny podmiot, a w konsekwencji muszą one być uczynione po ustanowieniu tego prawa, a nie przed tym dniem i przez wieczystego użytkownika.
W okresie trwania wieczystego użytkowania roszczenie o zwrot nakładów, czy też o ich zaliczenie na poczet różnicy pomiędzy opłatą dotychczasową a zaktualizowaną w trybie art. 77 ust. 4 u,g.n., nie przedawnia się, natomiast termin przedawnienia, liczony od dnia zwrotu nieruchomości, wyznacza art. 243 k.c., a art. 118 k.c. nie znajduje w tym przypadku zastosowania
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Danuta Lange</reviser>
   <publisher>Danuta Lange</publisher>
   <dateOfPublication>2018-05-21 22:10:32.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-04-20 10:48:08.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>