<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151000000001006_II_AKz_000619_2025_Uz_2025-07-23_001">
   <signature>II AKz 619/25</signature>
   <date>2025-07-23 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2026-05-06 18:40:06.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15100000</courtId>
   <departmentId>1006</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Dorota Rostankowska</chairman>
   <judges>
      <judge>Dorota Rostankowska</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 26 maja 1982 r. - Prawo o adwokaturze (Dz. U. z 1982 r. Nr 16, poz. 124 - art. 77; art. 77 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 437; art. 437 § 1; art. 437 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 437 par. 2 k.p.k.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Jolanta Wasilewska</recorder>
   <thesis>Przepis art. 77 ust. 5 ustawy prawo o adwokaturze (dalej ustawa) nie nakłada na adwokata obowiązku wskazania rodzaju pisma, którego dotyczy upoważnienie.
Art. 77 ust.1 i art. 77 ust. 5 ustawy  regulują bowiem dwie odrębne kwestie. Pierwszy z nich dotyczy zastępowania adwokata przez aplikanta bez prawa do sporządzania i podpisywania pism procesowych, drugi zaś sporządzania i podpisywania owych pism. Przesłankę „wyraźnego upoważnienia” o jakim mowa w przepisie spełnia odwołanie się do art. 77 ust 5 ustawy w udzielonym upoważnieniu; nie nakłada natomiast na adwokata obowiązku wskazania rodzaju pisma, które aplikant może sporządzić lub podpisać. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Monika Nowacka</reviser>
   <publisher>Monika Nowacka</publisher>
   <dateOfPublication>2026-05-06 18:40:06.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2026-05-06 11:12:04.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>