<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151000000002503_V_ACa_000503_2018_Uz_2019-01-30_001">
   <signature>V ACa 503/18</signature>
   <date>2019-01-30 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2019-06-05 19:08:26.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15100000</courtId>
   <departmentId>2503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Anna Strugała</chairman>
   <judges>
      <judge>Anna Strugała</judge>
      <judge>Elżbieta Milewska-Czaja</judge>
      <judge>Mariusz Wicki</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zobowiązanie</themePhrase>
      <themePhrase>Waluta</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 217; art. 217 § 1; art. 217 § 2; art. 223; art. 223 § 1; art. 227; art. 232; art. 232 zd. 2; art. 233; art. 233 § 1; art. 245; art. 321; art. 321 § 1; art. 368; art. 368 § 1; art. 368 § 1 pkt. 2; art. 382; art. 383; art. 385; art. 496; art. 6; art. 6 § 2; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 2; art. 98 § 2 pkt. 7; art. 98 § 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U. z 1997 r. Nr 140, poz. 939 - art. 69; art. 69 ust. 1; art. 69 ust. 2; art. 69 ust. 2 pkt. 2; art. 75 c; art. 75 c ust. 1; art. 75 c ust. 2; art. 95; art. 95 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 1; art. 1 § 1; art. 1 § 2; art. 1 § 3; art. 353; art. 353 § 1; art. 354; art. 354 § 1; art. 358; art. 358 § 1; art. 358(1); art. 358(1) § 1; art. 385; art. 385 § 1; art. 385 § 2; art. 385(1); art. 3851; art. 3851 § 1; art. 471; art. 5; art. 56; art. 58; art. 58 § 1; art. 6; art. 65; art. 65 § 1; art. 65 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 535 kc, art 354 kc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>stażysta Karolina Sowińska</recorder>
   <thesis>Z istoty zobowiązania wynikającego z treści art. 353 &amp; 1 k.c. wynika, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien je spełnić. Przy czym nie budzi wątpliwości, przy uwzględnieniu treści art. 354 &amp; 1 k.c., że wierzyciel może od dłużnika żądać spełnienia jedynie takiego świadczenia, do ktorego dłużnik się zobowiązał zgodnie z treścią łączącego go z danym wierzycielem stosunku prawnego. Jeżeli dłużnicy zobowiązali się do świadczenia pieniężnego wyrażonego w złotych polskich to wierzyciel nie może domagać się od nich zapłaty w innej walucie niż ta, która wynikała z łączącego strony zobowiązania. 
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Ewa Przybyła</reviser>
   <publisher>Ewa Przybyła</publisher>
   <dateOfPublication>2019-06-05 19:08:26.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-06-05 10:01:17.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>