<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151005050003521_VII_U_000796_2017_Uz_2018-04-10_001">
   <signature>VII U 796/17</signature>
   <date>2018-02-15 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-04-17 22:00:08.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15100505</courtId>
   <departmentId>3521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Piotr Pawlak</chairman>
   <judges>
      <judge>Piotr Pawlak</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 6; art. 6 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 12; art. 12 ust. 1; art. 13; art. 13 pkt. 4; art. 18; art. 18 ust. 8; art. 20; art. 6; art. 6 ust. 1; art. 6 ust. 1 pkt. 5)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 18, art. 18a, art. 83 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Ewa Zimniak – Strusińska</recorder>
   <thesis>ZUS nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą jako podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne jeśli mieści się ono w granicach określonych w ustawie o SUS.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Kopczyńska</reviser>
   <publisher>Agnieszka Kopczyńska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-04-17 22:00:08.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-04-17 14:29:59.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>