<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151010000002021_IV_Ua_000025_2024_Uz_2024-11-29_003">
   <signature>IV Ua 25/24</signature>
   <date>2024-11-29 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2025-01-03 20:30:31.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15101000</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Agnieszka Walkowiak</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Agnieszka Walkowiak</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Świadczenia emerytalno-rentowe</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 233; art. 235(2); art. 235(2) § 1; art. 235(2) § 1 pkt. 5; art. 278; art. 278 § 1; art. 285; art. 285 § 1; art. 286; art. 327(1); art. 327(1) § 1; art. 386; art. 386 § 4; art. 477(14); art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 18; art. 18 ust. 1; art. 18 ust. 2)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. z 1996 r. Nr 60, poz. 281 - § 2; § 2 ust. 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 18 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa</legalBasis>
      <legalBasis>art. 233 kpc</legalBasis>
      <legalBasis>art. 327 ^1^§1 kpc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekretarz sądowy Dorota Miś-Jędrzejewska</recorder>
   <thesis>Sąd Rejonowy po analizie sprawy nie odniósł się do zarzutu pozwanego, że ubezpieczony, aby uzyskać świadczenie rehabilitacyjne nie spełnił przesłanki - wyczerpanie okresu 182 dni zasiłku chorobowego, błędnie przyjął, że ten fakt jest bezsporny, gdyż w tym okresie ubezpieczony był niezdolny do do pracy. Błędnie Sąd I instancji przyjął, że do wyczerpania okresu zasiłkowego wystarczy niezdolność do pracy, nie zaś okres pobierania zasiłku chorobowego. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Jolanta Fiedorowicz</reviser>
   <publisher>Magdalena Ptaszek</publisher>
   <dateOfPublication>2025-01-03 20:30:31.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2026-10-07 01:27:41.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>