<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151010100002527_V_GCo_000024_2016_Uz_2016-03-18_001">
   <signature>V GCo 24/16</signature>
   <date>2016-03-18 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-04-04 19:18:40.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15101010</courtId>
   <departmentId>2527</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Jarosław Zawrot</chairman>
   <judges>
      <judge>Jarosław Zawrot</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Klauzula Wykonalności</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 129; art. 129 § 3; art. 244; art. 245; art. 770; art. 770 pkt. 3; art. 787)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 1964 r. Nr 9, poz. 59 - art. 41; art. 41 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 60; art. 63; art. 63 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>787 kpc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>W ocenie Sądu orzekającego do zgody małżonka na dokonanie przez współmałżonka czynności prawnej kreującej zobowiązanie należy stosować przepisy Kodeksu cywilnego normujące problematykę oświadczeń woli. Zgoda może być zatem wyraźna lub wyrażona w sposób dorozumiany (art. 60 k.c.). Na skutek tego należy przychylić się do poglądu, że w tego rodzaju sprawach znajdzie także zastosowanie art. 63 § l k.c. Oznacza to, że małżonek może wyrazić zgodę na zaciągnięcie zobowiązania przez współmałżonka pro futuro przed dokonaniem przez niego czynności prawnej, równocześnie z dokonaniem takiej czynności, a także post factum. Ad casum podpisana za dłużnika przez jego małżonkę umowa nie pozostawia wątpliwości, że wyrażone w ten sposób oświadczenie woli w drugim techniczno-prawnym znaczeniu (aspekt legalizacyjny zgody) stanowi wyraz aprobaty małżonka na zaciągnięcie przez dłużnika wynikającego z niej zobowiązania, a więc do zapłaty wszelkich należności wynikających z tej umowy (art. 41 § l k.r.o.). W konsekwencji podpisana przez małżonka dłużnika umowa stanowi wymagany przez art. 787 k.p.c. dokument, który zawiera treść wskazującą na fakt, że małżonek dłużnika zaakceptował zaciągnięcie określonego zobowiązania (podobnie SO w Toruniu w postanowieniu z dnia 6 maja 2014r., VI GZ 58/14, KSAG 2015/1/136-139).
 
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Ewa Farulewska</reviser>
   <publisher>Ewa Farulewska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-04-04 19:18:40.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-04-04 11:27:23.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>