<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151015000007503_XV_C_000504_2015_Uz_2016-02-11_002">
   <signature>XV C 504/15</signature>
   <date>2016-02-11 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-06-14 19:15:27.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15101500</courtId>
   <departmentId>7503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Weronika Klawonn</chairman>
   <judges>
      <judge>Weronika Klawonn</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Cesja</themePhrase>
      <themePhrase>Odszkodowanie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 647(1); art. 647(1) § 2; art. 885; art. 886; art. 886 § 3; art. 896; art. 896 § 1; art. 896 § 1 pkt. 2; art. 902; art. 902 k)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 100; art. 361; art. 415; art. 415(416); art. 416; art. 455; art. 481; art. 481 § 1; art. 509; art. 509 § 1; art. 63; art. 647; art. 647(1); art. 647(1) § 5; art. 647(2); art. 647(2) § 2; § 1; § 5)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 896 par. 1 pkt 2 k.p.c. art. 63 k.c. art. 509 1 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Magdalena Florian</recorder>
   <thesis> Po dokonaniu zajęcia wierzytelności  dłużnik nie jest uprawniony do wyrażenia zgodny na dokonanie cesji wierzytelności. Taka wykładnia art. 885 w zw. z art. 902 oraz art. 896 § 1 pkt 2. k.p.c. wynika z celu tych regulacji. Istotą zajęcia (tj. czynności egzekucyjnej dokonywanej w ramach  postępowania zmierzającego do przymusowej realizacji świadczenia) jest zapobieżenie wszelkim czynnościom dłużnika zmierzają cym do udaremnienia egzekucji.  Na dłużnika zajętej wierzytelności zostaje nałożony obowiązek współpracy z organem egzekucyjnym. W tej sytuacji trzeciodlużnik umożliwiający skuteczną cesję wierzytelności, a tym samym niweczący możliwość  zaspokojenia wierzyciela egzekwującego staje się odpowiedzialny za powstałą szkodę.  Pod dokonaniu zajęcia nie tylko nie jest skuteczne wobec wierzyciela rozporządzenie zajętą wierzytelnością  przez dłużnika, lecz także podejmowanie przez trzeciodłuznika wszelkich czynności, które to rozporządzenie umożliwiają - w tym wyrażenie zgody na cesje wierzytelności. Wyrażenie takiej zgody pozostaje bezskuteczne wobec wierzyciela egzekwującego. Tym samym czynność cesji również będzie bezskuteczna wobec wierzyciela egzekwującego. 


</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Izabela Węsiora</reviser>
   <publisher>Agnieszka Tomczak</publisher>
   <dateOfPublication>2016-06-14 19:15:27.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-11-30 16:16:05.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>