<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151015150000503_I_C_000497_2014_Uz_2015-10-26_001">
   <signature>I C 497/14</signature>
   <date>2015-10-26 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-06-21 19:15:33.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15101515</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>SSR Tadeusz Kotuk</chairman>
   <judges>
      <judge>SSR Tadeusz Kotuk</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Prawo Unii Europejskiej</themePhrase>
      <themePhrase>Odpowiedzialność Skarbu Państwa</themePhrase>
      <themePhrase>Odszkodowanie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Dekret z dnia 11 kwietnia 1947 r. - Prawo karne skarbowe (Dz. U. z 1947 r. Nr 32, poz. 140 - )</reference>
      <reference>Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483 - art. 77; art. 77 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3; art. 99)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. z 2009 r. Nr 201, poz. 1540 - art. 14; art. 14 ust. 1; art. 2; art. 2 ust. 3; art. 8; art. 8 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 417; art. 417 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 29 lipca 1992 r. o grach losowych i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 1992 r. Nr 68, poz. 341 - art. 7; art. 7 ust. 1; art. 9; art. 9 pkt. 1; art. 9 pkt. 1 lit. a; art. 9 pkt. 1 lit. b)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 10; art. 14; art. 14 § 2; art. 45; art. 5; art. 5 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 417§1 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Anna Szymańska</recorder>
   <thesis>art. 14 ust. 1 ustawy z 19 listopada 2009 r. ustawy o grach hazardowych - będący przepisem technicznym potencjalnie - mógłby zostać uznany na rzeczywiście techniczny ( w rozumieniu dyrektywy 98/34/WE0 w stosunku do producenta, dystrybutora lub podmiotu handlującego automatami na rynku wtórnym, ale nie w stosunku do przedsiębiorcy będącego użytkownikiem końcowym  (np.dzierżawca), rozpoczynającego działalność w zakresie gier na automatach już pod rządem tej ustawy, albowiem może on korzystać jedynie z takiej puli automatów, które - już przy uwzględnieniu działających na wcześniejszych etapach ograniczeń zapotrzebowania w fazie produkcji i dystrybucji - są dostępne na legalnym rynku. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Joanna Jachurska</reviser>
   <publisher>Joanna Jachurska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-06-21 19:15:33.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2021-10-25 19:44:31.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>