<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151015450000503_I_C_000796_2021_Uz_2022-05-06_002">
   <signature>I C 796/21</signature>
   <date>2022-05-06 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2025-02-12 08:22:04.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15101545</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman>sędzia Dominika Czarnecka</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Dominika Czarnecka</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Orzeczenia</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 108; art. 108 § 1; art. 285; art. 285 § 1; art. 98; art. 98 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 354; art. 354 § 1; art. 354 § 2; art. 361; art. 363; art. 363 § 1; art. 481; art. 481 § 1; art. 805; art. 822; art. 822 § 1; art. 828)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 822 § 1 k.c., art. 363 § 1 k.c., art. 354 § 1 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Marta Antonowicz</recorder>
   <thesis>Przywrócenie stanu poprzedniego uszkodzonego pojazdu wiąże się z reguły z koniecznością wymiany niektórych jego elementów, które uległy zniszczeniu. Niejednokrotnie części samochodu, uszkodzone w czasie zdarzenia wyrządzającego szkodę, mogły być eksploatowane już przez określony czas. Niezależnie jednak od tego, czy poszkodowany sam organizuje naprawę pojazdu, czy też naprawa odbędzie się w autoryzowanym zakładzie, wysokość odszkodowania wypłacanego przez ubezpieczyciela, powinna być ustalana z uwzględnieniem wszystkich ekonomicznie uzasadnionych i celowych wydatków niezbędnych dla przywrócenia stanu poprzedniego uszkodzonego pojazdu. Chodzi o przywrócenie do stanu sprzed wyrządzenia szkody pojazdu jako całości. Przywrócenie do stanu poprzedniego oznacza wobec tego, że pojazd ma być sprawny technicznie i zapewnić poszkodowanemu komfort jazdy w takim stopniu jak przed zdarzeniem.
Poszkodowany winien współpracować z ubezpieczycielem w procesie likwidacji szkody. Nie wskazuje to jednak na bezwzględny obowiązek współdziałania poszkodowanego z ubezpieczycielem, w sytuacji, gdy np. przyjęcie przez poszkodowanego oferty ubezpieczyciela powodowałoby powstanie szkody po jego stronie. 
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Małgorzata Solińska</reviser>
   <publisher>Małgorzata Solińska</publisher>
   <dateOfPublication>2025-02-12 08:22:04.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2025-02-11 09:29:53.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>