<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151015450000503_I_Co_001318_2015_Uz_2016-07-21_001">
   <signature>I Co 1318/15</signature>
   <date>2016-07-21 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2018-10-03 21:57:32.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15101545</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Sędzia Sądu Rejonowego Anna Ostrowska-Liss</chairman>
   <judges>
      <judge>Sędzia Sądu Rejonowego Anna Ostrowska-Liss</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Orzeczenia</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 1997 r. Nr 133, poz. 882 - art. 49; art. 49 ust. 1; art. 49 ust. 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 512; art. 7672; art. 7672 § 1; art. 770; art. 815; art. 815 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 464; art. 512)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art 512k.c, art446kc 815§2 kc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Wierzyciel, który w toku egzekucji zbył wierzytelność na rzecz podmiotu trzeciego, ale nadal prowadzi egzekucję, w istocie czyni to  nie będąc już uprawnionym do otrzymywania świadczenia wyegzekwowanego przez komornika. Niemniej nie jest on jednak bezpodstawnie wzbogacony względem dłużnika, ale względem podmiotu, na rzecz którego sprzedał wierzytelność. W wyniku przelewu wierzytelności zmienia się bowiem nie podmiot, od którego świadczenie się należy, ale podmiot, któremu to świadczenie się należy.
Pokwitowanie komornika jest w swym znaczeniu zrównane z pokwitowaniem wierzyciela i poświadcza fakt wykonania zobowiązania przez dłużnika w zakresie udokumentowanym w pokwitowaniu. W konsekwencji, z chwilą spełnienia świadczenia komornikowi zobowiązanie wygasa, niezależnie od tego, czy następnie wierzyciel z tego świadczenia skorzystał. Z punktu widzenia dłużnika nie jest zatem istotne, czy wierzyciel uzyska zaspokojenie swej wierzytelności. Wystarczające jest, by komornik otrzymał świadczenie stwierdzone tytułem egzekucyjnym. Sam ten fakt skutkuje zwolnieniem dłużnika z długu.
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Małgorzata Solińska</reviser>
   <publisher>Małgorzata Solińska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-10-03 21:57:32.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2023-05-16 15:43:54.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>