<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151020050000503_I_C_000104_2015_Uz_2015-12-07_001">
   <signature>I C 104/15</signature>
   <date>2015-12-07 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-02-16 18:15:28.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15102005</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Radosław Wyrwas</chairman>
   <judges>
      <judge>Radosław Wyrwas</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 333)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 1964 r. Nr 9, poz. 59 - art. 28(1))</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 222; art. 222 § 1; art. 222 § 2; art. 244; art. 244 § 1; art. 246; art. 246 § 1; art. 246 § 2; art. 251; art. 296; art. 5)</reference>
      <reference>Dekret z dnia 11 października 1946 r. - Prawo rzeczowe (Dz. U. z 1946 r. Nr 57, poz. 319 - )</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>st. sekr. sąd. Ewa Prondzinska</recorder>
   <thesis>Jak wynika z art. 246§1 k.c. – jeżeli uprawniony zrzeka się ograniczonego prawa rzeczowego, prawo to wygasa. Oświadczenie o zrzeczeniu się prawa powinno być złożone właścicielowi rzeczy obciążonej. Jak wskazuje się w doktrynie – zrzeczenie się ograniczonego prawa rzeczowego nie wymaga zachowania szczególnej formy. Jednakże, art. 246§2 k.c. stanowi jednoznacznie, że gdy ustawa nie stanowi inaczej, a prawo było ujawnione w księdze wieczystej, do jego wygaśnięcia potrzebne jest wykreślenie prawa z księgi wieczystej. W tym przypadku wpis (wpisem jest również wykreślenie) ma charakter konstytutywny. Zatem nawet jeżeliby uznać, że powodowie zrzekli się służebności osobistej mieszkania, to i tak prawo to nadal im przysługuje, ponieważ nie zostało wykreślone z księgi wieczystej.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Ewa Prondzinska</reviser>
   <publisher>Ewa Prondzinska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-02-16 18:15:28.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2024-05-27 16:10:36.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>