<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151020250000503_I_C_000098_2017_Uz_2018-04-05_001">
   <signature>I C 98/17</signature>
   <date>2018-04-05 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2018-05-30 21:59:27.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15102025</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Dominika Ważna</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Dominika Ważna</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Kary umowne</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3; art. 99)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 107; art. 118; art. 483; art. 483 § 1; art. 57; art. 57 ust. 6; art. 58; art. 58 § 1; art. 58 § 3; art. 6)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 483§1 k.c., art. 57 ust. 6 prawa telekomunikacyjnego</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekretarz sądowy Natalia Stiene</recorder>
   <thesis>Operator na podstawie art. 57 ust. 6 prawa telekomunikacyjnego może dochodzić kary umownej jedynie wtedy, gdy przewidziane jest ono przy rozwiązaniu umowy z innych przyczyn niż niepłacenie w terminie opłat. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Jungto-Stępnakowska</reviser>
   <publisher>Anna Jungto-Stępnakowska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-05-30 21:59:27.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-05-30 11:50:34.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>