<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151025000002021_IV_U_000526_2018_Uz_2018-09-26_001">
   <signature>IV U 526/18</signature>
   <date>2018-09-26 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2018-11-30 20:56:41.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15102500</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Jakub Litowski</chairman>
   <judges>
      <judge>Jakub Litowski</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 1; art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Dekret z dnia 4 marca 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin (Dz. U. z 1976 r. Nr 10, poz. 54 - )</reference>
      <reference>Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 marca 1976 r. w sprawie wykonania przepisów dekretu o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin (Dz. U. z 1976 r. Nr 13, poz. 74 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 lutego 1961 r. o spółdzielniach i ich związkach (Dz. U. z 1961 r. Nr 12, poz. 61 - art. 114; art. 114 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 173; art. 173 ust. 1)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>st. sekr. sądowy Marzenna Śliwa</recorder>
   <thesis>I.	Fakt świadczenia pracy w spółdzielni objętej obowiązkiem ubezpieczenia społecznego, za którą opłacono składkę na to ubezpieczenie, mimo literalnego brzmienia art. 6 ust. 2 pkt 12 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. w Dz. U. z 2018 r. poz. 1270), nie wystarczy jeszcze do uznania tego czasu pracy za okres składkowy. Dla członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych istotne dla zaliczenia roku pracy do okresu zatrudnienia wymaganego do uzyskania emerytury było przepracowanie w tym roku wymaganej ilości dniówek obrachunkowych, nie zaś faktyczny okres pozostawania w ubezpieczeniu.
II.	Ogólna liczba dniówek obrachunkowych uzyskanych w danym roku gospodarczym stanowiła podstawę do obliczenia wynagrodzenia członka za danym rok (płatnego zaliczkowo oraz wyrównywanego po sporządzeniu i zatwierdzeniu bilansu), na podstawie którego ustalano kwotę składki na ubezpieczenie (§ 11 i 12 rozporządzenia RM z 19.03.1976 r. w sprawie wykonania przepisów dekretu o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin, Dz. U. z 1976 r. Nr 13 poz. 74). Konstrukcję dniówki obrachunkowej wykorzystywano nadto do ustalenia wymaganego okresu pracy w spółdzielni, będącego jedną z przesłanek warunkujących prawo m.in. do emerytury (art. 13 pkt 1 dekretu z 4.03.1976 r. o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin, t.j. w Dz. U. z 1983 r. Nr 27 poz. 135). Należy zatem zastosować ją obecnie również do wymierzenia okresu składkowego związanego z pracą w RSP, zarówno dla potrzeb ustalenia kapitału początkowego, jak też należnej emerytury.
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Magdalena Zielińska</reviser>
   <publisher>Magdalena Zielińska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-11-30 20:56:41.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2024-04-04 02:38:23.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>