<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151025200002527_V_GC_001600_2017_Uz_2018-06-20_001">
   <signature>V GC 1600/17</signature>
   <date>2018-06-20 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2019-07-09 19:13:10.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15102520</courtId>
   <departmentId>2527</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Ryszard Kołodziejski</chairman>
   <judges>
      <judge>Ryszard Kołodziejski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Odszkodowanie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 229; art. 230; art. 232; art. 822; art. 822 § 1; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3; art. 99)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 361; art. 361 § 2; art. 362; art. 363; art. 415; art. 436; art. 436 § 2; art. 6; art. 824(1); art. 824(1) § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 822 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>stażysta Jowita Stafiej</recorder>
   <thesis>Jeżeli poszkodowany naprawił pojazd za kwotę wypłaconą przez ubezpieczyciela sprawcy szkody to nabywca takiej wierzytelności nie może domagać się kwoty niezbędnej od wypłaconej, nawet jeżeli opinia prywatnego eksperta wskazuje, że naprawa powinna być droższa. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Jowita Stafiej</reviser>
   <publisher>Joanna Matusz-Paternoga</publisher>
   <dateOfPublication>2019-07-09 19:13:10.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-07-09 14:19:17.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>