<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151025200005003_X_C_002289_2015_Uz_2016-08-04_001">
   <signature>X C 2289/15</signature>
   <date>2016-08-04 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-11-10 18:15:29.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15102520</courtId>
   <departmentId>5003</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Katarzyna Malinowska</chairman>
   <judges>
      <judge>Katarzyna Malinowska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Ubezpieczenie Oc</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 - art. 28; art. 28 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 481; art. 481 § 1; art. 481 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 28 ust. 1 z dnia 22 maja 2003r.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Katarzyna Domańska</recorder>
   <thesis>zgodnie z artykułem 27 ust. 1 z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze ubezpieczycieli Komunikacyjnych jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy na który umowa OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się ze została zawarta na następna umowa na kolejne 12 miesięcy. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Paweł Sosnowski</reviser>
   <publisher>Małgorzata Karolewska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-11-10 18:15:29.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2025-10-28 07:51:20.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>