<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151500000000503_I_ACa_000803_2015_Uz_2016-02-08_002">
   <signature>I ACa 803/15</signature>
   <date>2016-02-08 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-03-29 19:15:27.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15150000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Tomasz Ślęzak</chairman>
   <judges>
      <judge>Ewa Jastrzębska</judge>
      <judge>Aneta Pieczyrak-Pisulińska</judge>
      <judge>Tomasz Ślęzak</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Bezpodstawne Wzbogacenie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1349 - § 12; § 12 ust. 1; § 12 ust. 1 pkt. 2; § 12 ust. 2; § 12 ust. 2 pkt. 2; § 6; § 6 pkt. 7)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 107; art. 233; art. 233 § 1; art. 328; art. 328 § 2; art. 361; art. 385; art. 397; art. 397 § 2; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3; art. 98 § 6; art. 98 § 6 pkt. 4)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 157, poz. 1240 - art. 44; art. 44 ust. 3; art. 44 ust. 3 pkt. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 169; art. 169 § 1; art. 191; art. 193; art. 193 § 2; art. 194; art. 222; art. 222 § 1; art. 224; art. 224 § 2; art. 225; art. 405; art. 409; art. 410; art. 410 § 2; art. 415; art. 47; art. 47 § 1; art. 481; art. 589; art. 647(1))</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 405 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Małgorzata Korszun</recorder>
   <thesis>1. Bezpodstawne wzbogacenie (art. 405 k.c.) nie zachodzi jeżeli przejście korzyści z majątku zubożonego do majątku wzbogaconego następuje na podstawie umowy wzbogaconego z osobą trzecią.
2. Zastrzeżenie własności sprzedanej rzeczy ruchomej (art. 589 k.c.) nie może odnieść skutku, jeżeli rzecz ta stała się częścią składową nieruchomości (art. 191 k.c. w zw. z art. 47 § 1 k.c.), a sprzedawca w postępowaniu o naprawienie szkody nie może się powoływać na złą wiarę właściciela nieruchomości, jeżeli nie z nim zawarł umowę sprzedaży, a właściciel ten w dacie nabycia rzeczy pozostawał w przekonaniu, że sprzedawca otrzymał zapłatę.  </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Magdalena Bezak</reviser>
   <publisher>Barbara Panek</publisher>
   <dateOfPublication>2016-03-29 19:15:27.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-03-29 18:22:07.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>