<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151500000002503_V_ACa_000536_2015_Uz_2016-03-02_002">
   <signature>V ACa 536/15</signature>
   <date>2016-03-02 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-04-27 19:15:28.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15150000</courtId>
   <departmentId>2503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Barbara Kurzeja</chairman>
   <judges>
      <judge>Katarzyna Sznajder</judge>
      <judge>Janusz Kiercz</judge>
      <judge>Barbara Kurzeja</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Nieuczciwa Konkurencja</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 108; art. 108 § 1; art. 386; art. 386 § 1; art. 391; art. 391 § 1; art. 98)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1348 - § 13; § 13 ust. 1; § 13 ust. 1 pkt. 2; § 6; § 6 pkt. 6)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 15 ust. 1 pkt. 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Mirosław Kruk</recorder>
   <thesis>Dyspozycją art. 15 ust. 1 pkt. 4 u.z.n.k. nie są objęte sytuacje, w których obowiązek świadczenia powstaje jako ekwiwalent świadczeń  kupującego, nieobjętych treścią umowy. Nie są bowiem  związane z przyjęciem towaru  do sprzedaży  stanowiąc jedynie  zobowiązanie wynikające z dodatkowej, dobrowolnej oraz ekwiwalentnej dla stron umowy marketingowej.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Jasińska-Łuszczkiewicz</reviser>
   <publisher>Monika Czaja</publisher>
   <dateOfPublication>2016-04-27 19:15:28.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-04-27 15:36:30.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>