<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151500000002503_V_AGa_000387_2019_Uz_2020-07-07_002">
   <signature>V AGa 387/19</signature>
   <date>2020-07-07 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2020-08-11 22:00:07.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15150000</courtId>
   <departmentId>2503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Tomasz Pidzik</chairman>
   <judges>
      <judge>Katarzyna Żymełka</judge>
      <judge>Tomasz Pidzik</judge>
      <judge>Dariusz Chrapoński</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Potrącenie</themePhrase>
      <themePhrase>Upadłość</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 100 zd. 2; art. 232; art. 233; art. 233 § 1; art. 385; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 2; art. 98 § 2 pkt. 6; art. 98 § 3; art. 99)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 498; art. 498 § 2; art. 6)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 94 ust. 1 prawa upadłościowego</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Barbara Franielczyk</recorder>
   <thesis>1. Art. 94 ust. 1 pr.up zawiera wyraźne zastrzeżenie, że o dopuszczalności potrącenia rozstrzyga data nabycia wierzytelności oraz świadomość nabywcy o istnieniu podstawy do ogłoszenia upadłości wierzyciela wzajemnego.Nie ma natomiast znaczenia sama data złożenia oświadczenia o potrąceniu. Hipoteza tego przepisu obejmuje zarówno przypadek złożenia oświadczenia o potrąceniu przed ogłoszeniem upadłości dłużnika - wierzyciela wzajemnego, jak i toku postępowania upadłościowego.
2. Art. 94 ust.1 pr.up. dotyczy sytuacji, gdy dłużnik nabywając wierzytelność wiedział o istnieniu podstawy do ogłoszenia upadłości wierzyciela wzajemnego. Przepis ten nie obejmuje przypadku, gdy nabywca wierzytelności posiadł wiedzę o niewypłacalności już po przejściu na niego wierzytelności, w szczególności w dacie złożenia  świadczenia o potrąceniu. Jednocześnie dla zastosowania tego przepisu nie wystarczy samo wykazanie, że nabywca przy zachowaniu należytej staranności powinien był nabywając wierzytelność wiedzieć o podstawie niewypłacalności wierzyciela wzajemnego.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Jasińska-Łuszczkiewicz</reviser>
   <publisher>Monika Czaja</publisher>
   <dateOfPublication>2020-08-11 22:00:07.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2020-08-11 10:50:56.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>