<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151505050003027_VI_GC_001148_2013_Uz_2014-10-02_001">
   <signature>VI GC 1148/13</signature>
   <date>2014-10-02 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2015-11-23 18:15:54.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15150505</courtId>
   <departmentId>3027</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Artur Filas</chairman>
   <judges>
      <judge>Artur Filas</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references/>
   <legalBases/>
   <recorder>protokolant Barbara Dragan</recorder>
   <thesis>.....z uwagi na znacznie spóźnioną notyfikacje wady sprzedanego towaru (po upływie 7 miesięcy od daty sprzedaży i wydania rzeczy) nastąpiło  po stronie pozwanego wygaśnięcie uprawnień z rękojmi. Zgodnie z art. 563 § 1 i 2 kc.kupujący traci uprawnienia z rękojmi za wady fizyczne rzeczy jeżeli nie  zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, przy czym w przypadku sprzedaży między osobami prowadzącymi działalność  gospodarczą kryteria realizacji obowiązku zbadania rzeczy zostały zaostrzone, zaś obowiązek zawiadomienia powinien być wykonany niezwłocznie. Pozwany zaniedbał zarówno obowiązek zbadania rzeczy jak i niezwłocznego zgłoszenia wady sprzedającemu, zaś dokonana transakcja nie miała charakteru sprzedaży na próbę.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anita Sobota</reviser>
   <publisher>Anita Sobota</publisher>
   <dateOfPublication>2015-11-23 18:15:54.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2015-11-23 10:29:46.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>