<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151510000002021_IV_U_001073_2016_Uz_2016-10-12_003">
   <signature>IV U 1073/16</signature>
   <date>2016-10-12 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2018-03-27 22:10:05.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15151000</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Robert Grygiel</chairman>
   <judges>
      <judge>Robert Grygiel</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Emerytura</themePhrase>
      <themePhrase>Waloryzacja</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 108; art. 108 ust. 2; art. 110; art. 183; art. 185; art. 185 ust. 1; art. 24; art. 24 a; ust. 4; ust. a)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>artykuł 25 i art. 108 ustęp 1 i 2, oraz artykuł 185 ustęp 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dziennik Ustaw z 2016 roku, pozycja 887)</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Karina Zbroińska</recorder>
   <thesis>Po ustaniu przyczyny zawieszenia wypłaty świadczenia, czyli po rozwiązaniu stosunku pracy, można dokonać jedynie przeliczenia wysokości emerytury zgodnie z artykułem 108 tej ustawy, zgodnie z którym, jeżeli po dniu, od którego przyznano emeryturę określoną w artykule 24 lub 24a, emeryt podlegał ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym, wysokość tego świadczenia ulega ponownemu ustaleniu w sposób określony w ustępie 2, emerytura ulega przeliczeniu tylko poprzez doliczenie składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego po dacie, od której przyznano emeryturę do daty rozwiązania stosunku pracy i podzieleniu tego przez średnie dalsze trwanie życia ustalone dla wieku ubezpieczonego. Podstawę obliczenia emerytury stanowi więc kwota składek zewidencjonowanych od miesiąca, od którego została podjęta wypłata emerytury po raz pierwszy, do miesiąca poprzedzającego miesiąc zgłoszenia wniosku o ponowne ustalenie emerytury, o czym stanowi ustęp 4 artykułu 108 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Karina Zbroińska</reviser>
   <publisher>Joanna Jasińska-Grodzicka</publisher>
   <dateOfPublication>2018-03-27 22:10:05.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2023-11-05 08:23:12.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>