<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151510000002527_V_GC_000054_2015_Uz_2016-06-09_001">
   <signature>V GC 54/15</signature>
   <date>2016-06-09 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-09-14 19:15:29.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15151000</courtId>
   <departmentId>2527</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Paweł Ptak</chairman>
   <judges>
      <judge>Paweł Ptak</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Hipoteka (Przepisy Ogólne)</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 68 ust. 3 ustawy z dnia  6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece ( tekst jedn. Dz. U. z 2016, poz. 790 ze zm. ), art. 321 § 1 k.p.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Renata Stanirowska</recorder>
   <thesis>„Wierzyciel, który dysponuje zabezpieczeniem hipotecznym kredytu udzielonego w walucie obcej nie może domagać się spełnienia świadczenia przez dłużnika hipotecznego w tej samej walucie w sytuacji, kiedy spłata kredytu, który zabezpiecza hipoteka była - zgodnie z umową kredytową - przewidziana w walucie polskiej, pomimo tego, że hipoteka jest wyrażona również w walucie obcej.  Żądanie takie, którym sąd jest związany stosownie do art. 321 § 1  k.p.c. jest niedopuszczalne”</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Ryszard Michalak</reviser>
   <publisher>Ryszard Michalak</publisher>
   <dateOfPublication>2016-09-14 19:15:29.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-09-15 08:24:09.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>