<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151510000003506_VII_Ka_000171_2016_Uz_2016-04-04_001">
   <signature>VII Ka 171/16</signature>
   <date>2016-04-04 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-04-19 19:15:27.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15151000</courtId>
   <departmentId>3506</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Rafał Olszewski</chairman>
   <judges>
      <judge>Rafał Olszewski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Oskarżyciel Posiłkowy</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 157; art. 157 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.54§1k.p.k.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Joanna Stefańczyk</recorder>
   <thesis>Stosownie do art. 54 §1 kpk w sprawach z oskarżenia publicznego pokrzywdzony może złożyć wskazane wyżej oświadczenie do czasu rozpoczęcia przewodu sadowego na rozprawie głównej.
Przepis ten nie zawiera jednak zastrzeżenia ,że chodzi w tym wypadku jedynie o pierwszą rozprawę główną.W związku z tym , w razie gdy rozprawa  jest prowadzona od początku,także w wyniku uchylenia wyroku w postępowaniu odwoławczym,pokrzywdzony o ile wcześniej nie złożył oświadczenia o zamiarze występowania w charakterze oskarżyciela posiłkowego,może w dalszym ciągu to czynić,byle tylko przed rozpoczęciem przewodu sądowego na rozprawie głównej.Podkreślenia wymaga,iż w przypadkach ,gdy możliwość skorzystania z określonego uprawnienia przez stronę postępowania lub innego jej uczestnika jest ograniczone wyłącznie do pierwszej czynności w postępowaniu sądowym,kodeks postępowania karnego wyraźnie na to wskazuje.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Pa�ubicka</reviser>
   <publisher>Danuta Kula</publisher>
   <dateOfPublication>2016-04-19 19:15:27.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-04-19 13:23:34.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>