<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151510000003506_VII_Ka_001016_2017_Uz_2018-01-18_001">
   <signature>VII Ka 1016/17</signature>
   <date>2018-01-18 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-02-07 20:53:47.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15151000</courtId>
   <departmentId>3506</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Jerzy Pukas</chairman>
   <judges>
      <judge>Agnieszka Gałkowska</judge>
      <judge>Jerzy Pukas</judge>
      <judge>Agnieszka Radojewska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Koszty procesowe</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 157; art. 157 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 437; art. 437 § 1; art. 616; art. 616 § 1; art. 616 § 1 pkt. 2; art. 624; art. 624 § 1; art. 636; art. 636 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.437 § 1 kpk</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Iwona Pałubicka</recorder>
   <thesis>Sąd nie może zatem pozbawić oskarżonego, co do którego wyrok uniewinniający został utrzymany w mocy w drugiej instancji, należnego mu od oskarżycielki posiłkowej zwrotu kosztów związanych z ustanowieniem obrońcy.
Innymi słowy, wynikająca z art. 624 § 1 k.p.k. możliwość zwolnienia oskarżonego lub oskarżyciela posiłkowego w całości lub w części od zapłaty na rzecz Skarbu Państwa kosztów sądowych nie odnosi się do kosztów procesu wymienionych w art. 616 § 1 pkt 2 k.p.k.
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Pa�ubicka</reviser>
   <publisher>Danuta Kula</publisher>
   <dateOfPublication>2018-02-07 20:53:47.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-02-13 15:33:11.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>