<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151510000003506_VII_Ko_000077_2017_Uz_2017-10-19_001">
   <signature>VII Ko 77/17</signature>
   <date>2017-10-19 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2018-01-18 21:02:17.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15151000</courtId>
   <departmentId>3506</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Agnieszka Radojewska</chairman>
   <judges>
      <judge>Agnieszka Radojewska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Właściwość sądu</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 4; art. 4 § 1; art. 85; art. 85 § 3; art. 89; art. 89 § 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 38; art. 38 § 1; art. 569; art. 569 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.569 §1 kpk</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Jak wynika z postanowień obu Sądów Rejonowych, stanęły one na stanowisku, iż pojęcie „właściwości” sądu do wydania wyroku łącznego należy interpretować wraz z pojęciem „kary podlegającej łączeniu” w tym znaczeniu,  że mają to być kary, które podlegają połączeniu w konkretnej sytuacji skazanego. Taka wykładnia tego przepisu jest błędna. Ostatnia bowiem część przepisu, dotyczy jedynie materialnoprawnych podstaw do wydania wyroku łącznego z uwzględnieniem przesłanek negatywnych wprowadzonych m.in. przez przepis art. 89 par. 3 kk, ale nie odnosi się do kwestii właściwości, o której stanowi brzmienie „ostatni wyrok skazujący&quot;. Przechodząc do meritum uznać należy ,że artykuł 569 § 1 kpk  wskazuje ako właściwy do wydania wyroku łącznego ten sąd ,który jako ostatni  wydał wyrok skazujący w pierwszej instancji, z czego wynikają  dwie kwestie  :
- ma to być ostatni wyrok w rozumieniu daty jego wydania 
- niezależnie od tego, czy kara nim orzeczona podlega łączeniu z innymi karami, orzeczonymi wobec skazanego.
Podobne stanowisko zajął Sąd Najwyższy w wyroku z dnia z dnia 26 października 2016 r. II KK 292/16 LEX nr 2141220.
              Tę interpretację wspiera jeszcze jedna okoliczność a mianowicie, dopiero sąd rozpoznający sprawę skazanego dokona interpretacji przepisów o wyroku łącznym, w aspekcie art. 4 par. 1 kk , co może skutkować stosowaniem przepisów obowiązujących zarówno przed jak i po 1 lipca 2015r. W pierwszej z omawianych sytuacji, w ogóle nie będzie zatem potrzeby rozważania regulacji z art. 85 par. 3 kk. 

</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Pa�ubicka</reviser>
   <publisher>Danuta Kula</publisher>
   <dateOfPublication>2018-01-18 21:02:17.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-01-18 13:39:40.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>