<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="151510050003521_VII_U_000445_2017_Uz_2018-02-19_001">
   <signature>VII U 445/17</signature>
   <date>2018-02-19 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-04-24 21:56:53.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15151005</courtId>
   <departmentId>3521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Sądu Rejonowego Barbara Sobocińska</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Sądu Rejonowego Barbara Sobocińska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zasiłek macierzyński</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 29; art. 29 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. z 2003 r. Nr 90, poz. 844 - art. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 177; art. 177 § 4; art. 3; art. 30; art. 30 § 1; art. 30 § 1 pkt. 2; art. 41(1))</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy z 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego  w czasie choroby i macierzyństwa.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>starszy sekretarz sądowy Anna Rutkowska </recorder>
   <thesis>Należy odróżnić pojęcie likwidacji pracodawcy, którym posługuje się art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy z 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa od pojęcia likwidacji podmiotu prawa handlowego jakim jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Pojęcia pracodawcy, czy likwidacji pracodawcy nie są pojęciami zdefiniowanymi w ustawie zasiłkowej z 25 czerwca 1999 roku, zatem należy sięgać do definicji zawartych w kodeksie pracy (art. 3, art. 41 (1), art. 177 § 4).</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Rutkowska</reviser>
   <publisher>Anna Rutkowska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-04-24 21:56:53.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-08-05 16:49:13.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>