<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000002506_V_Kz_000276_2025_Uz_2025-03-27_001">
   <signature>V Kz 276/25</signature>
   <date>2025-03-27 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2025-04-22 20:10:06.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>2506</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Sędzia Michał Błoński</chairman>
   <judges>
      <judge>Sędzia Michał Błoński</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 207; art. 207 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 249; art. 249 § 1; art. 251; art. 251 § 1; art. 257; art. 258; art. 258 § 2; art. 258 § 3; art. 258 § 4; art. 263; art. 263 § 2; art. 437; art. 437 § 2; art. 94; art. 94 § 1; art. 94 § 1 pkt. 4)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>Sylwia Kurek</recorder>
   <thesis>Aby możliwe było stosowanie jakiegokolwiek środka zapobiegawczego wobec podejrzanego konieczne jest zaistnienie i wskazanie w podstawie prawnej postanowienia podstawy ogólnej oraz przynajmniej jednej z podstaw szczególnych. Fundamentem rzetelnego procesu jest zaś to, aby osoba pozbawiona wolności bez cienia wątpliwości wiedziała, co stanowi podstawę określonej decyzji sądu. Postanowienie sądu musi zawierać rozstrzygnięcie z podaniem podstawy prawnej (art. 94 § 1 pkt 4 k.p.k.). Sąd Odwoławczy nie jest wprawdzie związany wskazaniem podstawy prawnej, może ona być korygowana w ramach kontroli instancyjnej, lecz nie można akceptować praktyki, której hołduje Sąd Rejonowy orzekający w składzie wskazanym w zaskarżonym postanowieniu, że podstawą prawną jest przepis kompetencyjny, niemający wiele  wspólnego z przesłankami warunkującymi dopuszczalność stosowania środków zapobiegawczych. Powołany art. 263 § 2 k.p.k. jest przepisem wskazującym li tylko na właściwość rzeczową sądu. Dla uznania postanowienia za prawidłowe niewystarczającym jest wskazanie przesłanek w treści uzasadnienia decyzji procesowej, bo zgodnie z powołanym przepisem art. 251 § 1 k.p.k. postawa powinna zostać wskazana w sentencji postanowienia.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Sylwia Majchrzycka</reviser>
   <publisher>Sylwia Majchrzycka</publisher>
   <dateOfPublication>2025-04-22 20:10:06.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2025-04-22 17:05:46.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>