<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000004021_VIII_U_000367_2017_Uz_2017-08-30_001">
   <signature>VIII U 367/17</signature>
   <date>2017-08-30 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-10-16 22:05:27.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>4021</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>B. Kempa</chairman>
   <judges>
      <judge>B. Kempa</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Dodatki do emerytur i rent</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.75 ust.1  ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznyc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>jeśli strona nie utraciła zdolności do samodzielnej egzystencji tzn. nie wymaga stałej lub długotrwałej pomocy i opieki ze strony osób, nie ma prawa do dodatku pielęgnacyjnego.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Łuczak</reviser>
   <publisher>Beata Łuczak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-10-16 22:05:27.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-10-20 19:22:45.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>