<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000004021_VIII_U_000501_2017_Uz_2017-08-08_001">
   <signature>VIII U 501/17</signature>
   <date>2017-08-08 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-08-21 21:58:57.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>4021</departmentId>
   <type>REGULATION, REASON</type>
   <chairman>B. Kempa</chairman>
   <judges>
      <judge>B. Kempa</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zwrot nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczenia</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 355; art. 477; art. 477(14); art. 477(14) § 2; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3; § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej (Dz. U. z 2003 r. Nr 135, poz. 1268 - art. 10; art. 10 ust. 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 84; art. 84 ust. 1; art. 84 ust. 11)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 199, poz. 1673 - art. 26/1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 138; art. 138 ust. 1; art. 6; art. 6 ust. 1; art. 6 ust. 1 pkt. 4; art. 6 ust. 1 pkt. 6)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.138 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emerytrach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i art.26 ustawy z dnia 30.10.2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tyt. wypadku przy pracy i chorób zawodowych</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>jeśli osiągany z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, przychód nie powoduje zmniejszenia wysokości otrzymywanej renty z tytułu niezdolności do pracy, w związku z chorobą zawodową, brak podstaw do żądania, niezależnie od wysokości przychodu, wypłaconej renty jako nienależnie pobranego świadczenia</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Łuczak</reviser>
   <publisher>Beata Łuczak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-08-21 21:58:57.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-08-21 16:18:28.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>