<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000004021_VIII_U_001099_2016_Uz_2017-02-27_001">
   <signature>VIII U 1099/16</signature>
   <date>2017-02-27 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-03-20 18:15:26.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>4021</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman>SSO B. Kempa</chairman>
   <judges>
      <judge>SSO B. Kempa</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość świadczenia</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 24 maja 1990 r. o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin oraz ustawy o zmianie niektórych przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym (Dz. U. z 1990 r. Nr 66, poz. 390 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 6)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. z 2011 r. Nr 237, poz. 1412 - § 21; § 21 pkt. 1; § 28; § 28 pkt. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz. U. z 1982 r. Nr 40, poz. 267 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 1991 r. Nr 80, poz. 350 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 15; art. 195; art. 195 pkt. 5)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 15 ust. 5 ustawy z dn. 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>wysokość wskaźnika wysokości podstawy wymiaru świadczenia nie może przekroczyć 290 % zatem - bez innych warunków cyt. ustawy złożona dokumentacja nie może mieć wpływu na wysokość świadczenia.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Łuczak</reviser>
   <publisher>Beata Łuczak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-03-20 18:15:26.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2018-04-13 11:55:15.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>