<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000004021_VIII_U_001770_2018_Uz_2019-05-17_001">
   <signature>VIII U 1770/18</signature>
   <date>2019-05-17 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2019-06-04 19:29:46.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>4021</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman>B. Kempa</chairman>
   <judges>
      <judge>B. Kempa</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość emerytury</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 227; art. 473; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe i zasad wypłaty tych świadczeń (Dz. U. z 1983 r. Nr 10, poz. 49 - § 20; § 20 pkt. 1)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. z 2011 r. Nr 237, poz. 1412 - § 21; § 21 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 173; art. 174; art. 175; art. 183; art. 183 ust. 1 a; art. 183 ust. 5; art. 185; art. 185 ust. 1 b; art. 40 a)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 114; art. 114 ust. 1; art. 173; art. 173 ust. 1; art. 173 ust. 2; art. 173 ust. 3; art. 26; art. 55)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.173, art.174, art.26 ust.3 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>wysokość wynagrodzenia uzyskiwanego w systemie akordowym jest uzależnione od wielu elementów procesu produkcyjnego i jest elastyczne, zatem wskazane w świadectwie pracy, nie odzwierciedlają wynagrodzenia w całym okresie zatrudnienia.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Łuczak</reviser>
   <publisher>Beata Łuczak</publisher>
   <dateOfPublication>2019-06-04 19:29:46.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-08-08 16:59:57.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>