<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000004021_VIII_Ua_000060_2017_Uz_2017-06-09_001">
   <signature>VIII Ua 60/17</signature>
   <date>2017-06-09 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-08-25 22:05:47.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>4021</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Magdalena Lisowska</chairman>
   <judges>
      <judge>Paulina Kuźma</judge>
      <judge>Magdalena Lisowska</judge>
      <judge>Ireneusz Łaski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zasiłek chorobowy</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.84 ust. 7a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, art.17 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w sprawie choroby i macierzyństwa</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>stażysta Justyna Czołnowska</recorder>
   <thesis>przewidziany w art.84 ust.7a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych okres 5 lat od ostatniego dnia, za który pobrano świadczenia powoduje, że organ rentowy nie może wydać decyzji zobowiązującej do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. Nie oznacza to jednak, ze po upływie tego terminu nie może wydać decyzji stwierdzającej brak prawa do świadczenia.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Łuczak</reviser>
   <publisher>Beata Łuczak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-08-25 22:05:47.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-08-25 10:20:29.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>