<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510000004021_VIII_Ua_000060_2017_Uz_2017-06-23_001">
   <signature>VIII Ua 60/17</signature>
   <date>2017-06-23 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-08-25 22:05:47.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251000</courtId>
   <departmentId>4021</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman>M. Lisowska</chairman>
   <judges>
      <judge>M. Lisowska</judge>
      <judge>P. Kuźma, I Łaski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zasiłek chorobowy</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483 - art. 2; art. 84; art. 84 ust. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 14; art. 14 § 2; art. 386; art. 386 § 4; art. 477)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 84; art. 84 ust. 11; art. 84 ust. 7; art. 84 ust. 7 a)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.84 ust. 7a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, art.17 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w sprawie choroby i macierzyństwa</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>przewidziany w art.84 ust.7a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych okres 5 lat od ostatniego dnia, za który pobrano świadczenia powoduje, że organ rentowy nie może wydać decyzji zobowiązującej do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. Nie oznacza to jednak, ze po upływie tego terminu nie może wydać decyzji stwierdzającej brak prawa do świadczenia.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Łuczak</reviser>
   <publisher>Beata Łuczak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-08-25 22:05:47.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-08-25 10:22:20.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>