<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152510100005403_XVIII_C_002471_2015_Uz_2015-09-02_002">
   <signature>XVIII C 2471/15</signature>
   <date>2015-09-02 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2015-10-13 19:28:53.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15251010</courtId>
   <departmentId>5403</departmentId>
   <type>REGULATION, SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Krzysztof Kurosz</chairman>
   <judges>
      <judge>Krzysztof Kurosz</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 157; art. 157 § 2; art. 333; art. 333 § 1; art. 333 § 1 pkt. 3; art. 339; art. 339 § 1; art. 339 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 359; art. 359 § 2(1); art. 509; art. 509 § 1; art. 58; art. 58 § 1; art. 720)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>sekr.sąd. Magdalena Skonieczka</recorder>
   <thesis>1.	Postanowienia umowne, wprowadzające do umowy pożyczki, obok odsetek maksymalnych, wygórowaną prowizję, nie mogą wyłączać ani ograniczać przepisów o odsetkach maksymalnych. W takiej sytuacji prowizja jest zasadna jedynie do wysokości nieprzekraczającej odsetek maksymalnych. 
2.	Jednakże zastrzeżenie prowizji w niewielkiej nominalnie wysokości (niewygórowanej), nawet w połączeniu z zastrzeżeniem odsetek maksymalnych,  może być uznane w realiach konkretnej umowy za dopuszczalne. Sąd w ramach powództwa o zapłatę nie może jednak za strony korygować wysokości adekwatnej prowizji i doprowadzać ją w ten sposób do wartości, nie stanowiącej obejścia art. 359 § 21 k.c.
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Szymon Olczak</reviser>
   <publisher>Szymon Olczak</publisher>
   <dateOfPublication>2015-10-13 19:28:53.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2015-11-04 22:55:46.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>