<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="152525000000503_I_C_001938_2013_Uz_2016-04-04_001">
   <signature>I C 1938/13</signature>
   <date>2016-04-04 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-04-10 19:15:23.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15252500</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Łukasz Wilkowski</chairman>
   <judges>
      <judge>Łukasz Wilkowski</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Odszkodowanie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 102; art. 98)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1348 - § 6; § 6 pkt. 5; § 6 pkt. 6)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 471; art. 472; art. 647; art. 648; art. 648 § 1; art. 649; art. 650; art. 651; art. 652; art. 653; art. 654; art. 655; art. 656; art. 657; art. 658)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 471 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sąd Justyna Wieteska</recorder>
   <thesis>Do rozwiązania umowy może dojść w każdy sposób, nawet dorozumiany, chyba że w umowie zawarto w tym przedmiocie inne postanowienia. Także w razie rozwiązania umowy nie można wykluczyć roszczenia odszkodowawczego, jednak jedynie w sytuacji, w której do powstania szkody doszło na skutek niewykonania czy nienależytego wykonania umowy jeszcze przed jej rozwiązaniem. Jeżeli szkoda nastąpiła po rozwiązaniu umowy, nie można mówić, że zdarzeniem szkodzącym było jej niewykonanie czy nienależyte wykonanie, skoro strony umową nie są już związane. Jednakże w sytuacji, gdy strony oprócz rozwiązania umowy dokonują modyfikacji wzajemnych zobowiązań z niej wynikających i dokonują rozliczenia stosunku zobowiązaniowego, to w tej sytuacji nie można już mówić o nienależytym wykonaniu pierwotnego zobowiązania. Skutki bowiem tego, które istniały w dacie składania takiego oświadczenia, są niwelowane poprzez nowo złożone przez strony oświadczenia. Z zasady swobody umów nie wynika absolutnie zakaz modyfikowania wzajemnych zobowiązań stron, w ten sposób, iż rozwiązują oni łączącą je umowę, a jednocześnie modyfikują wcześniejsze zobowiązania z niej wynikające i w ten sposób niejako zawierają nową umowę.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Zawół-Wróblewska</reviser>
   <publisher>Anna Zawół-Wróblewska</publisher>
   <dateOfPublication>2017-04-10 19:15:23.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-07-30 06:59:20.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>