<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153010200003503_VII_C_001043_2020_Uz_2020-12-30_001">
   <signature>VII C 1043/20</signature>
   <date>2020-12-30 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2021-11-18 19:00:05.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15301020</courtId>
   <departmentId>3503</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Elżbieta Dębowska</chairman>
   <judges>
      <judge>Elżbieta Dębowska</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references/>
   <legalBases/>
   <recorder>Aleksandra Nadolska</recorder>
   <thesis>„Okoliczność, że całkowita kwota prowizji i opłat nie przekracza limitu maksymalnych kosztów pozaodsetkowych przewidzianych w art. 36a ustawy z dnia 12 maja 2011 roku o kredycie konsumenckim (tekst jednolity Dz.U.2019.1083)  nie oznacza, że postanowienia umowne przewidujące owe koszty, nie są sprzeczne z dobrymi obyczajami i nie stanowią rażącego naruszenia interesów konsumenta. Przy ocenie tej przesłanki nie chodzi bowiem o to, czy pożyczkodawca zmieścił się w limicie kosztów pozaodsetkowych, ale czy te koszty, które przewidział w umowie ukształtował z uwzględnieniem proporcji między ich wysokością, a kwotą udzielonej pożyczki.”.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Gadecka</reviser>
   <publisher>Agnieszka Gadecka</publisher>
   <dateOfPublication>2021-11-18 19:00:05.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-05-26 07:31:52.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>