<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153015000002021_IV_U_000578_2015_Uz_2017-01-26_001">
   <signature>IV U 578/15</signature>
   <date>2017-01-26 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-02-15 18:15:23.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15301500</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Jerzy Zalasiński</chairman>
   <judges>
      <judge>Jerzy Zalasiński</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość emerytury</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 5; art. 5 ust. 2; art. 7; art. 7 pkt. 1; art. 7 pkt. 10; art. 7 pkt. 11; art. 7 pkt. 12; art. 7 pkt. 2; art. 7 pkt. 3; art. 7 pkt. 6; art. 7 pkt. 7; art. 7 pkt. 8; art. 7 pkt. 9)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - )</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 477^14^ §1 kpc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Monika Świątek</recorder>
   <thesis>przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych nie przewidują automatycznego przyjmowania nowych kwot bazowych do ponownego przeliczenia przyznanych już emerytur i rent. Art. 111 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w swoim ustępie 2 nakazuje nowy (wyższy) wskaźnik wysokości podstawy wymiaru mnożyć przez kwotę bazową ostatnio przyjętą do obliczenia świadczenia, a więc nie nową kwotę bazową</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Marta Żuk</reviser>
   <publisher>Marta Żuk</publisher>
   <dateOfPublication>2017-02-15 18:15:23.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2020-05-01 04:57:37.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>